A lőrinci könyvtár olvasói, valamint a lőrinci diákok, a szűcsi tanulókkal karöltve egész napos kiránduláson vettek részt községünkben, amelynek 3 fő állomása volt. Ellátogattunk két Szűcsi tóhoz, a Bajza József Emlék – Házba, végül a borospincékkel zártuk az állomásokat.

A tó partja mentén sétálva a gyerekek nagy élvezettel készítettek fotókat a tóról, tópartról és a környező tájról. Nagy érdeklődéssel hallgatták a tó kialakulásának történetét, a környező lignitbányák múltbéli működését, azoknak bezárását. A gáton átsétálva ámulattal nézték a tó nagyságát, a kihelyezett pihenőhelyen a kissé megfáradt gyerekek vígan dobálták a kavicsokat a vízbe, versenyezve, ki tud messzebbre dobni. Következő állomás a Bajza kúria volt, ahol a vitrinekben elhelyezett emlékiratok, fényképek és saját kéziratú dokumentumok minden gyermek érdeklődését felkeltette, elcsodálkoztak a Bajza József által használt nehezebben érthető nyelvezetén. A vidámsággal és jókedvvel együtt töltött nap, a helyi borospincék látogatásával végződött. A nagy melegben mindenki számára felfrissülést jelentett a borospince hűvöse.
Fiatal koruk ellenére Németh István helyi, borász vezetőnk előadása után, a legfiatalabb gyermekeknek is voltak kérdéseik, amivel lenyűgözték a borosgazdát.

A két község diákjai közt létrejött barátság bizonyíték arra, hogy a könyvtár nemcsak az olvasók igényét tudja kielégíteni, hanem a jó partnerkapcsolatok, a jó szomszédság és azon belül intézményeik összefogásának köszönhetően igazán jó programokat lehet alkotni.

Együttműködést köszönjük a Lőrinci Könyvtár dolgozóinak Oldal Hajnalkának és Bölkei Zsoltnak, valamint Hordósné Szabó Erikának, a Szűcsi Cimbora Nagycsaládos Egyesület vezetőjének!

Bodnár Ivett