Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home3/fastvisi/szucsi.hu/wp-content/themes/townpress/functions.php on line 237

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home3/fastvisi/szucsi.hu/wp-content/themes/townpress/functions.php on line 282

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home3/fastvisi/szucsi.hu/wp-content/themes/townpress/functions.php on line 284

IMG_5199

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évforduló alkalmából Szűcsi Község Önkormányzata megemlékezést tartott a Művelődési Ház nagytermében október 22-én, csütörtökön.

Nemzeti ünnepünkön tisztelegtek a falu lakosai, civil szervezetek, képviselők az ’56 hősei előtt. A megemlékezésen az emlékünnepséget Deme-Hordós Gréta műsorvezető nyitotta meg, majd a Himnusz közös éneklését követően az emlékező közönséget Berta István polgármester köszöntötte.

Ünnepi beszédét Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című művéből kiragadott idézettel kezdte:
„Az időben minden megmarad, de olyan színtelen lesz, mint azok a nagyon régi fényképek, melyeket még fémlemezre rögzítettek. A fény, az idő lemossa a lemezről a vonások éles és jellegzetes árnyalatait. Forgatni kell a képet, s a világítás bizonyos fénytörése szükséges ahhoz, hogy a vak fémlemezen megismerjük azt, kinek arcvonásait egyszer magába szívta a tükörlap. Így halványodik el az időben minden emberi emlék. De egy napon fény hull valahonnan, s akkor megint látunk egy arcot”.-írja Máray Sándor.

IMG_5182
Mint mondta: ilyen fény számunkra minden október 23-i visszaemlékezés, mely feleleveníti az 1956 ősz eseményeit. Sokáig nem tehettük ezt, pedig a gyalázatból egyedül így származhat növekedés, ha nem engedünk a könnyelmű felejtésnek.

IMG_5153
Berta István kiemelte, hogy kevés olyan nemzet él a világon, amelynek ünnepe a föld minden táján üzenettel bír, majd összefoglalta 1956. október 23-a és az azt követő hetek eseményeit. A polgármester hangsúlyozta: Nem volt olyan régen ’56, csupán 59 éve. Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A visszaemlékezésnek nagy a tétje. Emlékezni, emlékeztetni, tükröt tartani és tükörbe nézni, fiatalnak, idősnek, politikusnak és civilnek, idegenbe szakadtaknak és persze az otthon maradottaknak. A méltó ünneplésnek hatása van dolgaink mindennapos alakítására is -emelte ki.

IMG_5199
Szűcsi ünnepét a Bajza József Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak emlékező műsora tette teljessé. Rendkívül színvonalas, verses-zenés előadással színesített darabot mutattak be iskolánk diákjai. Az előadást betanította és rendezte Kishegyi Erika tanárnő, aki igényes, mély mondanivalóval, jól megválasztott idézetekkel, letisztult koreográfiával állította össze az emlékműsort. A diákok hitelesek voltak. A közönség teljesen átszellemülve és lenyűgözve hallgatta végig az előadást. A félórás műsor sokaknak csalt könnyeket a szemébe és méltóképp állított emléket az 59 évvel ezelőtt zajlott forradalomnak és szabadságharcnak. Az emlékünnepség zárásaként Deme-Hordós Gréta megköszönte a megjelent vendégeknek és a helyi lakosságnak a közös megemlékezést. A program a Szózat eléneklésével zárult.

Fotó: Pokorni László

IMG_5152

IMG_5191

IMG_5202

IMG_5199

IMG_5183

IMG_5182

IMG_5161

IMG_5157

IMG_5155 IMG_5154 IMG_5182 IMG_5199