Felhívás

Megelőzési tanácsok Mindenszentek és Halottak Napja idejére.

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját.

Sajnos vannak akiknek ez az alkalom nem a gyertyagyújtást és az emlékezést jelenti.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordul elő gépkocsi feltörés, kerékpárlopás, zseblopás, táskalopás, valamint a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, besurranás.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Rendőrség tanácsait!

  • Járműveiket minden esetben zárják le és látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, GPS, stb.)!

  • Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!

  • Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik, még ha csak épp vízért vagy csupán a konténerhez mennek is!

  • Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!

  • Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, bankkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre, lábra erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)

  • Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!

  • Autóbuszon közlekedőknek számítani lehet arra, hogy zsebtolvajok vegyülnek a tömegesen utazó emberek közé, akik kihasználva a zsúfoltságot megfoszthatják az utasokat a kézitáskájuktól, pénztárcájuktól.

Amennyiben mégis bűncselekmény történne, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztalnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget a díjmentesen hívható 112-es segélyhívó számon! Gépkocsi feltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!

Még néhány jó tanács közlekedőknek:

  • A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjármű forgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel!

  • Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében.

Ne „megszokásból” közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról!

  • Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket

( biztonsági öv, gyermekülés), mert azok életet menthetnek!

Heves Megyei Rendőr-főkapitányság