IMG_7397

Először kapcsolódtunk az országos könyvtári napok rendezvénysorozatához Szűcsiben. Egy héten át reggeltől-estig tartó színes programokkal várta olvasóit a helyi könyvtár. A rendezvények tervezésénél, összeállításánál fontos szempont volt, hogy minden korosztályt meg tudjunk célozni, illetve ráirányítsuk a lakosság figyelmét a könyvtárra, mint kulturális alapintézményre.

 

E hét alkalmával, mindennap programokkal vártuk a gyerekeket, délelőtt és kora délutánonként, késő délutántól pedig felnőttek számára alakítottunk ki műsorokat, rendezvényeket. A kezdő esemény helyi alkotókat bemutató kiállítás volt, amely egész heti látogatottsága mellett kiváló lehetőséget teremtett a további programok népszerűsítésére is. E kiállítás egy fotó- és rajzpályázatot foglalt magában, amelyet a Szűcsi Könyvtári Információs és Közösségi Hely a 10. Országos Könyvtári Napok alkalmával, 2015. Október 5-11 között hirdetett meg. Összesen négy kategóriában hirdette meg pályázatát, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták saját maguk kategóriáját. A célkitűzésekkel a szervezők azt próbálták elérni, hogy az idei kiírt munkák mottóival kapcsolatos üzenetek Szűcsi településről, a természetről és természetesen a könyvekről szóljon.

IMG_7286

Rögtön az első napon egy olyan nyitóprogrammal kezdtük a munkánkat, ahol a célcsoportunk az óvodai kiscsoport, valamint az általános iskola első- és második osztályos tanulói vettek részt. A nem lehet elég korán kezdeni a könyvekkel való ismerkedés alkalmával gyerekzsivajtól volt hangos a könyvtár. Meglepetés programokkal várták őket a könyvtár dolgozói és az iskola bábszínház tagjai. A kicsik félénkségét oldva, találós kérdéseket játszottak az állatok világnapja alkalmából. Az óvó nénik is aktív szereplői voltak a feladatoknak, így a csöppségek hamar jókedvre derültek. Megszeppenésüket hamar felváltotta az öröm és mosoly, amit az is bizonyított, hogy kivétel nélkül, mind a 20 állat nevét kitalálták, segítség nélkül. Volt olyan csöppség is, aki több állatképet is begyűjtött magának. Az ötödik osztályos diákok a Béka királyfi című bábjátékot adták elő, amit igen nagy érdeklődéssel fogadtak a gyerekek. Ezt követően fotókról kellett felismerni egy adott élőlényt, végül a délelőtt verseléssel zárult, majd az ajándék kisbaglyokkal távoztak a gyerekek. A könyvtári munkatársak ebédidő tájt az iskola tanulóit keresték fel, a „nagyszünet akció” című esemény lényege az volt, hogy kihelyezett ülést tartottak a diákoknak a részletes heti programokról.

Másnap, kedden rendhagyó zene délelőttel folytatódott a könyvtári napok sorozata, az iskola teljes felső tagozatos diákjai Farkas Margit korondi énekvezér előadásait hallhatták, -Bartók Béla a nagy zeneszerző népdal gyűjtéséről-, amit a zenei világnap alkalmából tárt elénk. Megtanulhatták Kodály Zoltán az Este a székelyeknél című alkotásából a régi székely himnuszt, valamint vidám székely népdalokat is énekeltek.

A hét további programjai között egy fergeteges Szörnyvadászatra indulhattunk a helyi óvodásokkal. Az Egri Bródy Sándor Könyvtár módszertani intézet munkatársa Szabó Ági látogatott el hozzánk, aki Julia Donaldson a Graffaló című meséjét mondta el a Szűcsi Óvodásoknak. Először felvérteztük magunkat minden jóval és elűztük a félelmeinket, hogy jó szörnyvadászokká válhassunk. Megismertük a mese szereplőit: az egérkét, a baglyot, a rókát, a kígyót és persze a Graffalót. Ezek után végre ténylegesen elindultunk megkeresni a szörnyet. Meg is találtuk a barlangjában, és bár először menekülőre fogtuk a dolgot, végül azonban győzedelmeskedtünk a nagy szörny felett.

A könyvtári napok kapcsán rendezett programok közül, a kalandtúra volt az, amelyik a legnagyobb kihívást jelentette az iskola diákjainak. Nem csak a könyvtárban kapott térkép alapján kellett eltalálniuk a megjelölt állomásokra, hanem ott, fejtörő játékokban is részt kellett venniük. Első helyszínen, a Bajza Emlék-Házban a gyerekeket valódi rendőrök várták, nem kis meglepetést okozva nekik. A második állomáson mesehősökkel találkoztak, ahol a királylány és királyfi, valamint a gonosz boszorkány trükkös feladványait kellett teljesíteni. Végül a befejező állomás természetesen a könyvtár volt, ahol totót kellett megfejteniük különböző könyvtárral kapcsolatos kérdések és helytörténeti rímsorok alapján.

A suli hét zárónapján dupla előadással vártuk a gyerekeket, vendégünk volt a mese napon: Jenei Jolán mesemondó és Farkas Margit ny.énekvezér. „Szeresd a könyvet, a könyv a legjobb barát” -e mottó jegyében telt a délelőtt. Ezen a foglalkozáson a nagy székely mesemondóról, Elek apó állt a középpontban, aki azt vallotta: „Magyar népmesét kell a gyermekek kezébe adni, mert a magyar nép lelkét, örömét, bánatát tárja a gyermekek elé”. Baba-Mama Klubunk szombatra esett, ahol vendégünk volt Benus Tiborné (Soós Krisztina) szülésznő és Szalai Istvánné védőnő. Beszélgetés alatt a fő témánk: játék a gyerekekkel, tanácsok, tippek az Anyukáknak. Pénteken este a mindenki által várt KönyvtárMozi nyitotta meg kapuit, ahol Gaál Béla 1934-es Meseautó című filmjét tekinthette meg a közönség. Felnőtteknek szóló rendezvényként szintén egy új sorozat kezdte el működését a könyvtárban, amely egy közéleti beszélgetős, KönyvSzalon névre keresztelt estet foglal magában.

A héten három alkalommal is a programok között szerepelt a KönyvSzalon. Elsőként Farkas László korondi ny. lelkész volt a vendégünk, ahol Várady Péter Pál és Lőwey Lilla és Gaál Anikó Erdély-Székelyföld című honismereti fotóalbum-sorozatának egy részét tárta elénk. Korond, Kis-Küköllő, valamint Szováta és vidéke volt a fő téma. Második alkalommal, ahol nemcsak felnőttek, de tanulók is szép számmal vettek részt „A jó pap is holtig tanul” szlogent kapcsoltuk össze az élethosszig tartó tanulással, a könyv szeretetével. Témaként a Biblia és az Ószövetség, a Biblia, mint művészet kapott főszerepet. A beszélgetés alkalmával Bodnár Ivett és Ludányi Ákos vendége volt Hubay József c. kanonok, Farkas László ny.lelkész. A gyerekek és a közönség ezen a napon, arra kérdésre is választ kaphattak, hogy a meghívott vendégek számára melyik Bibliai idézet, jelmondat volt az, amely elindította őket a papi hivatás felé. A hét zárónapján, vasárnap szintén a KönyvSzalonnal fejeztük be eseménysorozatunkat, ahol egy kicsit magasabb kultúra felé irányítottuk az estét. Ezen a napon Ugron Katalin csellóművész és Witlinger Margit díszlet és jelmeztervező volt a könyvtár vendége. Mindketten a kolozsvári Állami Magyar Opera művészei, akik hosszú évek munkáját mutatták meg nekünk. Bodnár Ivett és Soós Boglárka beszélgetős estéjén szóba került a pálya legizgalmasabb szakasza, kihívásai. Megtudhattuk, hogy számukra, mit jelent a hivatásuk, mi volt a mozgatórugó, amely erre a művészi pályára vitte őket, s mi a vonzalom a könyv és zene szeretete között.