IMG_8633

„Nem bántja a szemét a szemét?!” Ismét illegális szemetet találtunk pénteken, fent a Kecskekőnél, valamint az arra vezető úton, s mellette bent a fák között.  Sokunk találkozott már akár közvetlen környezetében is illegálisan lerakott kommunális vagy rosszabb esetben ipari hulladékkal. De mit is tehetünk ha ilyet észlelünk? Az önkormányzat a lakosság segítségét kéri a hulladékoknak a település közterületén való lerakásának megakadályozásában!

Pénteki nap során óriási mennyiségben ismét szemetet találtunk a Kecskekőn, ahol kommunális szemetet, pet palackokat,  építési törmeléket, köveket, valamint egyéb építési és bontási hulladékokat találtunk.  Szűcsi Község Önkormányzata ezúton értesíti a Lakosságot, hogy ha valakinek van arról tudomása, hogy kik azok a személyek, akik erre a szakaszra helyezik el folyamatosan a szemetüket, értesítse a hivatalt. Berta István polgármester kitért rá, hogy amennyiben bebizonyosodik a törvénysértés, a cselekménnyel megfelelő súlyos szankcióra számíthatnak az illegális szemétlerakók, amelynek összege minimum 100 ezer forint is lehet. A polgármester külön kiemelte, hogy:  „Szűcsi eltökélt szándéka, hogy véget vessen a település bel- és külterületein az illegális hulladéklerakásnak, és ennek érdekében minden eszközt bevetünk a jövőben!”

Mit is kell tenni?

Fáradjunk be az önkormányzathoz. Vigyük magunkkal bizonyíték tárgyaként néhány, a helyszínen készített fotót. A bejelentést írásba kell foglalni (külön nyomtatvány is van az önkormányzatnál). Amennyiben bizonyítható, hogy ki követte el az illegális szemétlerakást, határozatban kötelezi, hogy a hulladékot szállítsa a szeméttelepre, ennek nem teljesítése esetén szabálysértési eljárást kezdeményez ellene. Nem bizonyítható illegális szemétlerakás esetén, az ingatlan /ahová a szemetet lerakták/ tulajdonosát kötelezi a szemét elszállítására.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a szemét lerakások nagyban nehezítik és drágítják az Önkormányzatnak, mint tulajdonosnak a területek megfelelő gondozását, kaszálását, rendben tartását. Sok esetben mindezekhez kézi földmunkára is szükség van. Felhívjuk arra is a figyelmet, hogy az ilyen lerakások a rágcsálók megjelenését és elszaporodását is elősegítik. A fenti munkák több százezer forintos kiadásokat jelentenek akár, ami a község igazi szépítéséről elvonhatja a figyelmet, hiszen a közmunkásoknak többször kell ezeken a területeken dolgoznia.

Kérjük amennyiben a tudomásokra jut, hogy a közterületek vagy egyéb területekre ki helyezte vagy helyezi el a hulladékokat, értesítsék a Szűcsi Polgármesteri Hivatalt, hogy a megfelelő lépéseket megtehessük! Polgármesteri titkárság elérhetősége: Soós Boglárka: 37/526-200

Köszönjük az együttműködésüket!